Als chronisch longpatiënt met een verminderde longcapaciteit en vernauwde luchtwegen behoor ik tot de risicovolle doelgroep. Mensen met wie ik de afgelopen jaren samen heb gewerkt weten hoe benauwd ik het in het dagelijks leven heb.

Als ik besmet zou raken met corona dan is de kans heel groot dat ik naar een IC-afdeling moet en wekenlang aan de beademing zou moeten. Nu het aantal IC plaatsen beperkt is, is het absolute noodzaak dat we verspreiding van het virus voorkomen door zoveel mogelijk thuis te blijven. Hoewel u misschien gezond bent en mogelijk alleen lichte griep verschijnselen krijgt, is het voor veel mensen van levensbelang dat ze niet besmet raken.

Namens alle mensen uit de risicovolle doelgroepen en in het bijzonder namens longpatiënten roep ik iedereen op om verstandige keuzes te maken en thuis te blijven. Denk daarbij ook de gevolgen die IC-opname zou hebben voor de kinderen, partners, ouders, kleinkinderen en familieleden van deze mensen.

En denk bovendien aan alle artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel die nu al voor een bijna onmogelijke opgave staan om alle zieken te helpen. Uit het diepst van mijn hart vraag ik iedereen: blijf thuis, denk aan de kwetsbare doelgroepen.

Uiteraard dienen mensen uit de kwetsbare doelgroepen zelf ook hun verantwoordelijkheid te nemen maar een besmetting is in een korte tijd mogelijk. Stel ik blijf 24/7 binnen dan nog kunnen mijn kinderen of mijn vrouw besmet raken als ze naar buiten gaan. En aangezien we toch af en toe boodschappen nodig hebben, die niet altijd thuisbezorgd kunnen worden is er altijd kans op besmetting. Of kinderen die buitenspelen en onbewust toch andere kinderen besmetten, bijvoorbeeld kinderen van kwetsbare doelgroepen.

Daarom de oproep blijf thuis en als je toch naar buiten gaat houdt afstand!