Al sinds mijn geboorte heb ik een vernauwing in mijn luchtpijp en zijn mijn longen minder ontwikkeld dan zou moeten. Door (bijna) jaarlijkse longontstekingen is mijn longcapaciteit nog verder achteruit gegaan. Je zou je moeten voorstellen dat je door twee rietjes ademt en dat dan de hele dag door bij alles wat je doet.

In het dagelijks leven is traplopen al vermoeiend en een sprintje trekken om de trein te halen is niet mogelijk. Veel zaken die voor mensen met gezonden longen vanzelfsprekend zijn, zijn voor mij elk dag een uitdaging. Daarbij zijn er per dag grote verschillen die voornamelijk afhankelijk zijn van weersomstandigheden. Op droge zonnige dagen is weinig aan de hand heb ik alleen “gewone” benauwdheid. En dan kan behalve sporten en rennen eigenlijk alle dagelijkse dingen prima doen.

Er zijn ook dagen waarop het regent, het mistig is of er een hoge luchtvochtigheid is. Dat zijn de dagen waarop ik hele dagen hoofdpijn heb, al moe wakker wordt en net aan energie heb om mijn werk als jurist te doen. Op sommige dagen lukt zelfs – fysiek gezien – eenvoudig bureauwerk niet. Dan kan ik mij bijvoorbeeld niet concentreren vanwege de hoofdpijn of heb ik ├╝berhaupt zo weinig energie dat ik mij nergens toe kan zetten.

En dan zijn er nog dagen waarop ik echt ziek ben…, maar daar vertel ik over in mijn volgende blog.